Innehåll

Om forskning

Den forskning som ligger till grund för artiklar, blogginlägg, korta historier och annat baseras på historiska källor. Forskningsresultat finner du under fliken forskningsresultat.

Grunden i forskningen är källgranskning och självklart kan man sällan garantera skeenden för flera hundra år sedan. Prästen kan ha gjort misstag vid införande av dop, barnet kan ha "bytts ut" etc. Felkällor finns! Men vår forskning utgår som sagt från en kritisk granskning av källor och när andrahandskällor används anges detta tydligt. 

Det du läser på hemsidan är således det som man skulle kunna kalla "mest troligt"! Ser du felaktigheter eller misstänker sådana är du mer än välkommen att höra av dig!

Notera att hemsidan och bloggen även innehåller berättelser av novellkaraktär. Dessa baseras på fakta, men kan i vissa fall "broderas" för att fylla ut berättelsen, det kan ha gått till som berättelsen säger men kanske inte helt. Syftet är att läsaren ska få en mer "levande bild" av hur skeenden kan ha sett ut.

Välkomna till en resa som börjar långt innan våra första kända släktingar föddes!

 

Råd och tips

  • P4 Skaraborg. Börja gärna med att lyssna på experten Ted Rosvall som ger tips om hur du kan komma igång med din forskning.

  • Riksarkivet. Här kan du själv lära dig mycket av grunderna helt kostnadsfritt.

  • Intervjua dina äldre släktingar.

 

Hjälpmedel

Tillgång till andra som är intresserade eller mer kunniga inom släktforskning är en tillgång när man börjar släktforska, likaså är det viktigt att ha tillgång till bra arkivtjänster. Har nedan länkar som kan hjälpa dig att komma igång eller finna nya vägar för att utveckla din forskning. Har du tips på bra länkar och platser är vi tacksamma för tips. 

 

Släktforskning för noviser . En Facebookgrupp för nybörjare och vana forskare. Här kan du få hjälp eller hjälpa andra, helt utan kostnader.

DIS, (Föreningen för datorhjälp i släktforskningen). En förening som erbjuder samarbetsmöjligheter, stöd, utbildning, resurser för din forskning och mycket mer. Ingen aggressiv marknadsföring men vissa kostnader för medlemskap etc.

DIS Väst. Lokalföreningen för oss i Västsverige, ett naturligt och bra komplement till huvudföreningen. Smärre kostnader som ovan.

Riksarkivet. Här finner du helt gratis en enorm resurs med otroliga mänger data och information. Vill du inte lägga ut en krona på din forskning är Riksarkivet i kombination med FB-grupper ett utmärkt alternativ.