Sök
  • Jan Lindahl

En vådlig skidtur och min koppling till Finland


Skidor, troligen från tidigt 1800-tal. Källa; http://gubbtage.dinstudio.se/gallery_22.html Beata Johansdotter fick reda på att hennes äldsta dotter i Sandsele var sjuk och dagen före julafton år 1793 bestämde hon sig för att ta sig dit för att hjälpa henne. Snön låg, så hon bestämde sig för att ta skidorna, de ca 7,5 milen mellan hemmet Stensund i Sorsele socken till Sandsele. Ja, på skidor liknande de som bilden visar! Ja, nästan ett Wasalopp i vad som måste varit i princip ospårad terräng! Det är en ofattbar kraftansträngning. Beata måste varit en riktigt, riktigt tuff person. Hon födde 15 barn som hon uppfostrade till vuxen ålder, tillsammans med sin make Erik Hansson som var bonde och klockare. Hon var 64 år när hon gav sig iväg på skidorna! Jag har läst och skrivit om soldater och deras vedermödor, men denna kvinnas kärlek till och motivation för att hjälpa sin dotter går utanpå det mesta jag hört talas om. Något gick dock galet och Beata for vilse i skogen. Hon frös ihjäl. Händelsen beskrivs i boken Örträskfinnarnas ättlingar. Via Beata som är en av mina rakt nedstigande anmödrar och hennes släktskap till Örträskfinnarna är även jag förbunden via mina anor och då direkt till Johan Filipsson. Johan hette inte Filipsson när han flyttade från Kemi lappmark till Örträsk, han hette Hilduinen. Finland var en del av Sverige och de som flyttade in därifrån fick ett svenskt namn. Man tog helt enkelt faderns namn och la till -son, alltså Filips-son, Filipsson. Jag har inte funnit någon annan anfader eller anmoder med vad jag tror är finska gener, så denna koppling, via Johan Hilduinen Filipsson till Kemi lappmark måste vara stark, eftersom mina gener till 14% är finska. Förresten! Har jag tur kanske jag då är direkt släkting med jultomten, för han bor ju i Rovaniemi! Johan och hans roll bland Örträskfinnarna skriver jag om nästa söndag. Nu ska vi se om vi till nästa söndag även kan få igång en pod med namnet Våra släkter blev en. Kanske kan du läsa ett inlägg här nästa söndag och även höra något motsvarande via podden? Göteborg sen 26 september 2021 Släktforskare och Göteborgare


31 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla