Sök
  • Jan Lindahl

En göteborgare från Sorsele eller kanske Tartu


Forskningens inriktning

Släktforskning är som all forskning en vansklig business. Många är de som vill ha snabba resultat, flashiga släktträd o.s.v. För egen del har jag nu forskat i snart ett år, vilket ju är en väldigt kort tid. Mitt första fokus har varit att försöka se de större linjerna i våra anor. Det har jag gjort genom att i Danielas och mitt släktträd endast skriva in personer jag har förstahandskällor på. I vissa fall där källan inte varit uppenbart enkel att tolka har jag tagit experthjälp i tolkningen. Det ibland från flera källor, såväl första- som andrahandskällor. Utöver egen forskning i register, kyrkböcker etc. har Daniela och jag DNA-testat oss för att se om den "breda övergripande" bilden är rimlig.

Forskningsresultat

Hur stämmer då min forskning med DNA-resultaten? Enligt testresultatet har jag tre etniciteter; 63% skandinav, 23% balt och 14% finländare. Jag trodde innan testet att jag hade skandinavisk och rysk etnicitet. Självklart antog jag att det skulle finnas fler, kanske från platser långt bort från Skandinavien. DNA-testen styrker och nyanserar min forskning! Vi börjar med baltiska anorna. Min farfars far invandrade från Tartu som på hans tid hette Dorpat och var en del av Ryssland fram till första världskriget. Hans namn var Johannes August Kruse, svenskt namn förmodligen en släkt som bott i trakterna sedan svensktiden (1600-1700-talen), rysk undersåte samt till stor del genetiskt balt. Några tankar kring detta. Det "ryska spåret" såg inte alls ut som jag föreställt mig. Jag har ett stort baltiskt påbrå! Ett nytt forskningsområde har uppstått, belagt via arkivmaterial och DNA, mycket intressant! Finländare 14 %? Detta var en stor överraskning! Det är även det ett nytt forskningsområde för mig. Belagt genom DNA och arkivmaterial om de s.k. "Örträskfinnarna". 63% skandinav. Vad säger det? Detta kan brytas ner i tre genetiska grupper Västra Götaland, Västerbotten, samt Västernorrland, Gävleborg och Jämtland. Dessa DNA-spår stämmer väl med min arkivforskning. Sorsele-Bureå är en central trakt för anorna på farmors sida. Nordöstra Hälsingland och Sundsvallsområdena är centrala trakter för anorna på morfars sida. Dalsland och trakterna kring Vänern är centrala områden för anor via mormor. Jag trodde jag var "urgöteborgare", vilket i ett historiskt perspektiv visat sig vara helt fel. Den förste göteborgaren i min släkt var min farfar, Leo Kruse född 1910, tidsmässigt en blinkning i historien.

Ett erbjudande

Jag är intresserad av samarbeten, med såväl erfarna som oerfarna forskare, personer som kritiskt läser, kommer med idéer och tankar kring forskningen, gärna obekväma sådana samt personer som bara läser blogg och hemsida för nöjes skull, helt utan åtaganden. Kommer därför att sända en inbjudan till blogg och hemsida och hoppas inte någon blir förnärmad, det är ju bara att avstå om man inte vill!

Nästa inlägg

Nästa söndag har jag ambitionen att publicera en artikel med titeln "På andra sidan sjön"! Den knyter mitt tidigare yrkesliv som soldat till en lång släkthistoria, och med en helt osannolik startpunkt!49 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla